//Add More external stylesheets

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Πως να διατηρείτε την μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή σε καλή κατάσταση

read

Στην εποχή μας ο φορητός υπολογιστής αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για επαγγελματίες, φοιτητές και πολλούς άλλους. Ωστόσο, η διατήρηση της μπαταρίας του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση είναι μία δύσκολη εξίσωση. Μια ανθεκτική μπαταρία σημαίνει λιγότερος άγχος για την επόμενη φόρτιση και, τελικά, μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από τις καλύτερες πρακτικές για τη διατήρηση της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή σε άριστη κατάσταση

Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον φορητό μας υπολογιστή πάντα σε φόρμα και την μπαταρία του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες πιστά. To σύνηθες ερώτημα αρκετών χρηστών είναι το εξής : Πρέπει να έχω συνδεδεμένο το λάπτοπ μου στο φορτιστή ακόμη και αν η μπαταρία του φορητού μου έχει φορτισθεί πλήρως; Έχοντας μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία και το φορητό υπολογιστή μας στην πρίζα δεν είναι επιβλαβές για τον υπολογιστή μας γιατί μόλις το επίπεδο φόρτισης φτάσει το 100% η μπαταρία σταματά την φόρτιση και αυτή η ενέργεια παρακάμπτεται άμεσα με το σύστημα τροφοδοσίας του φορητού υπολογιστή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στη διατήρηση της μπαταρίας στην υποδοχή της, όταν ο φορητός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στην πρίζα, αυτό όμως ισχύει μόνο αν προκαλείται υπερβολική θέρμανση από το υλικό του laptop κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. 

Έτσι, για μια κανονική χρήση, εάν το laptop μας δεν ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες (CPU και σκληρό δίσκο από 40C έως 50C) η μπαταρία θα πρέπει να παραμείνει στην πρίζα το laptop, ωστόσο αν παράγονται θερμοκρασίες πάνω από 60 ° C, η μπαταρία πρέπει να αφαιρείται, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη θέρμανση αφού η θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μπαταρίας.

Αυτό δεν ισχύει μόνο όταν η μπαταρία βρίσκεται σε χρήση αλλά ακόμη και αν έχετε αφαιρέσει την μπαταρία από τον φορητό σας υπολογιστή, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να την αποθηκεύετε σε περιόδους μη χρήσης σε δροσερά σημεία με την μικρότερη υγρασία.

Η παρατεταμένη αποθήκευση θα πρέπει να γίνει σε ένα επίπεδο φόρτισης 40% και σε ένα δροσερό μέρος. Μερικοί ειδικοί συνιστούν να βάλετε τη μπαταρία στο ψυγείο μιας και οι 0C είναι ιδανική θερμοκρασία. Αν το κάνετε χρησιμοποιείστε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα για να κρατήσετε την υγρασία μακριά. Πριν τη χρησιμοποιήσετε ή την επαναφορτίσετε, αφήστε την να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου

Για να διατηρήσετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας σε καλή κατάσταση και να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της, ακολουθούν μερικές  συμβουλές:



1.-Διατηρήστε τον φορητό υπολογιστή δροσερό


Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να υποβαθμίσουν την μπαταρία πιο γρήγορα, γι' αυτό προσπαθήστε να διατηρείτε το φορητό υπολογιστή σας σε δροσερό και καλά αεριζόμενο περιβάλλον. Αποφύγετε την έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως ή υπερβολικό κρύο.

2.- Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις διαχείρισης ενέργειας


Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν διάφορες ρυθμίσεις διαχείρισης ενέργειας που μπορούν να βοηθήσουν στην παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Εξερευνήστε τις επιλογές που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται ενεργά.  Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ισχύος του φορητού υπολογιστή σας για να βελτιστοποιήσετε τη χρήση της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, προσαρμόστε τη φωτεινότητα της οθόνης και ορίστε μικρότερους χρόνους ΄΄ ύπνωσης.΄΄ή αδράνειας για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας.

3.- Ελαχιστοποιήστε τη χρήση προγραμμάτων που καταναλώνουν πολύ ενέργεια


Ορισμένες εφαρμογές και προγράμματα, όπως τα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, μπορούν να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας. Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε πηγή τροφοδοσίας, είναι σκόπιμο να αποφεύγετε τη χρήση τέτοιων εφαρμογών για να διατηρήσετε την απόδοση της μπαταρίας.

4.- Ενημερώστε το λογισμικό σας


Οι τακτικές ενημερώσεις λογισμικού μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος και να διορθώσουν προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Εξασφαλίστε ότι το λειτουργικό σύστημα και όλες οι εφαρμογές είναι ενημερωμένες. Οι ενημερώσεις λογισμικού και οδηγών μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στη διαχείριση της ενέργειας. Εξασφαλίστε ότι ο φορητός υπολογιστής σας τρέχει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος και ότι όλοι οι οδηγοί είναι ενημερωμένοι.

5.- Χρησιμοποιήστε αυθεντικούς φορτιστές


Η χρήση φορτιστών που δεν είναι εγκεκριμένοι από τον κατασκευαστή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε πάντα τον αυθεντικό φορτιστή που παρέχεται με τον φορητό υπολογιστή ή έναν εναλλακτικό φορτιστή που έχει εγκριθεί από τον κατασκευαστή.

6.- Τακτικός Έλεγχος και Συντήρηση


Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της μπαταρίας μέσω των ενσωματωμένων εργαλείων διαγνωστικής του συστήματος. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε σημαντική μείωση της απόδοσης της μπαταρίας, εξετάστε την αντικατάστασή της ή την επισκευή του υπολογιστή από εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

7.- Καθαρίστε τον υπολογιστή σας


Η σκόνη και τα απορρίμματα μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς και να προκαλέσουν υπερθέρμανση. Καθαρίστε τακτικά τον υπολογιστή σας με συμπιεσμένο αέρα για να διατηρείτε τους αεραγωγούς ανοιχτούς και να εξασφαλίζετε την καλή ροή του αέρα.Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά τις επαφές της μπαταρίας με ένα μαλακό πανί ή μαντηλάκι με οινόπνευμα. Οι βρώμικες επαφές μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της μπαταρίας και να προκαλέσουν προβλήματα συνδεσιμότητας.

8.- Περιορίστε τους κύκλους φόρτισης


Περιορίστε τους κύκλους φόρτισης: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν αρχίσει να μειώνεται η χωρητικότητά τους. Αποφύγετε τη συνεχή επαναφόρτιση του φορητού υπολογιστή σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε το επίπεδο της μπαταρίας μεταξύ 20-80% για βέλτιστη μακροζωία

9.- Αποσυνδέστε το τροφοδοτικό


Μόλις φορτιστεί πλήρως η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας, αποσυνδέστε το τροφοδοτικό για να αποφύγετε την υπερφόρτιση. Εάν το αφήσετε συνδεδεμένο σε μια πηγή ρεύματος για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να επιβαρύνει την μπαταρία.

10.-Αφαιρέστε εξωτερικές συσκευές


Αφαιρέστε εξωτερικές συσκευές: Αποσυνδέστε τις περιττές εξωτερικές συσκευές όπως μονάδες USB, εκτυπωτές ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Αυτές οι συσκευές αντλούν ενέργεια από το φορητό υπολογιστή και μπορούν να συμβάλουν στην εξάντληση της μπαταρία


11.-Αποφύγετε τις βαθιές εκφορτίσεις:


Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποδίδουν καλύτερα όταν δεν είναι πλήρως αποφορτισμένες. Αποφύγετε να αφήσετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας να αδειάσει εντελώς πριν την επαναφόρτιση

12.-Χρήση αδρανοποίησης:


Όταν δεν χρησιμοποιείτε ενεργά τον φορητό υπολογιστή σας, βάλτε τον σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης. Αυτές οι λειτουργίες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Συνοψίζοντας, η μπαταρία είναι το κλειδί για την αυτονομία του φορητού μας υπολογιστή. Με την τακτική συντήρηση και τη σωστή διαχείριση, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της και να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας θα παραμείνει λειτουργικός για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να εργάζεστε, να παίζετε και να παραμένετε συνδεδεμένοι χωρίς την ανησυχία για την επόμενη φόρτιση.


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ