Οι απενεργοποιημένοι πυρήνες ενεργοποιούνται ωστόσο εκ νέου καθώς το φορτίο της CPU αυξάνεται. Αυτή η τεχνολογία είναι πολύ παρόμοια με την κλιμάκωση της συχνότητας, καθώς επιδιώκει να μειώνει τη συχνότητα λειτουργίας της CPU όταν είναι αδρανής.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο αποτελεσματικό θα είναι για οποιοδήποτε δεδομένο σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της CPU, του φορτίου εφαρμογής και της συμπεριφοράς των χρηστών.
Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι τα Windows είναι συχνά υπερβολικά επιθετικά στην επιλογή στάθμευσης των πυρήνων, με αποτέλεσμα την υπερβολική καθυστέρηση, καθώς οι πυρήνες αποτρέπονται ώστε να απορροφήσουν άμεσα τα φορτία που αναπτύσσονται.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε αυτό το ParkControl. Η Bitsum ανέπτυξε το ParkControl, επειδή οι ρυθμίσεις του χώρου στάθμευσης των πυρήνων είναι κρυμμένες στα Windows, αλλά μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν φορτία δέσμευσης CPU.
Το Park Control είναι μια μικρή δωρεάν εφαρμογή που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον πυρήνα στάθμευσης του επεξεργαστή σας για ένα ή περισσότερα ενεργειακά προφίλ στο μηχάνημά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εφαρμογή για να απενεργοποιήσετε ορισμένους από τους αχρησιμοποίητους πυρήνες του υπολογιστή σας, με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και τη διάχυση της θερμότητας.
Από προεπιλογή, τα Windows δεν παρέχουν άμεσο τρόπο προσαρμογής αυτών των παραμέτρων, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή αυτή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Στον αντίποδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να απενεργοποιήσουμε το παρκάρισμα των πυρήνων και να επιτρέψουμε στον επεξεργαστή να μην μειώνει την συχνότητα λειτουργίας του αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοσή τους.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του άρθρου μας αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή αφενός μεν δεν απαιτεί εγκατάσταση αφετέρου δε καταναλώνει ελάχιστους πόρους και δεν επηρεάζει τη συνολική απόδοση του υπολογιστή .
Ας έλθουμε τώρα στην εφαρμογή. Όπως βλέπετε το μενού περιλαμβάνει τους διαθέσιμους πυρήνες του επεξεργαστή μας και τις ρυθμίσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε στην πρώτη καρτέλα την επιλογή Parking ΑC (χρησιμοποιούμε την επιλογή αυτή όταν ο υπολογιστή μας είναι στην πρίζα).
Μέσω των διαθέσιμων ρυθμίσεων μπορούμε είτε να αυξήσουμε τους πυρήνες που θα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι το φορτίο μας να ξεπεράσει κάποια τιμή είτε να την απενεργοποιήσουμε τελείως ώστε να λειτουργούν όλοι οι πυρήνες ανεξάρτητα με το φορτίο του επεξεργαστή μας.
Στην επόμενη καρτέλα βλέπουμε την επιλογή Parking DC η οποία κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με την διαφορά ότι ενεργοποιείται όταν ο υπολογιστής βγαίνει από την πριζα και δουλεύει με μπαταρία.
Ας έλθουμε τώρα και στην επιλογή CPU frequency scaling. (Η κλιμάκωση της δυναμικής συχνότητας (γνωστή και ως CPU throttling ) είναι μια τεχνική στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών, όπου η συχνότητα ενός μικροεπεξεργαστή μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ποσότητας θερμότητας που παράγεται από το τσιπ.
Η δυναμική κλιμάκωση συχνοτήτων συμβάλλει στη διατήρηση της μπαταρίας σε κινητές συσκευές και μειώνει το κόστος ψύξης και θορύβου.) Στην επόμενη καρτέλα βλέπουμε την επιλογή Freg Scalling AC.
Από προεπιλογή η συχνότητα επεξεργασίας του υπολογιστή μας αυξομειώνεται για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω ανάλογα με το φορτίο της CPU. (χρησιμοποιούμε την επιλογή αυτή όταν ο υπολογιστή μας είναι στην πρίζα).
Ερχόμαστε τώρα στην τελευταία επιλογή Freg Scalling DC που είναι ακριβώς η ίδια ρύθμιση η οποία όμως θα ενεργοποιηθεί όταν ο υπολογιστής μας λειτουργεί μόνο με την μπαταρία.
Στις δοκιμές βρέθηκε ότι οι επεξεργαστές της AMD επωφελούνται περισσότερο από την απενεργοποίηση του χώρου στάθμευσης πυρήνα.
Αυτό οφείλεται ίσως στη δραματική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι επεξεργαστές AMD μοιράζονται υπολογιστικούς πόρους μεταξύ των λογικών πυρήνων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :Windows
Κατεβάστε την εφαρμογή ParkControl 5.2.0.6
Ακολουθήστε μας στο Google News
Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .