//Add More external stylesheets

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Πώς να καθαρίσετε τη DNS cache στα windows 11

read

Κατά τη χρήση του διαδικτύου, οι υπολογιστές αποθηκεύουν πληροφορίες από διακομιστές DNS στη λεγόμενη DNS cache. Αυτό βοηθά στη γρήγορη φόρτωση των ιστοσελίδων και άλλων διαδικτυακών πόρων. Ωστόσο, μερικές φορές  η μνήμη cache μπορεί να περιέχει παλιές ή εσφαλμένες εγγραφές, οδηγώντας σε προβλήματα με τη σύνδεση ή την πρόσβαση σε ιστοσελίδες.

Kαθαρίζοντας τη μνήμη cache του DNS μπορούμε να επιλύσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να καθαρίσουμε την DNS cache στα Windows 11 με απλά και κατανοητά βήματα.

Τι είναι η DNS Cache;

Η DNS cache είναι μια προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών που συνδέουν ονόματα domains με τις αντίστοιχες διευθύνσεις IP. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται ένα website, ο υπολογιστής του πρέπει να μεταφράσει το όνομα domain (π.χ. www.example.com) σε μια διεύθυνση IP που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επικοινωνήσει με τον διακομιστή του website. Αυτή η μετάφραση πραγματοποιείται μέσω του συστήματος ονοματολογίας τομέα (Domain Name System - DNS).

Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, οι πληροφορίες που επιστρέφονται από τους DNS servers αποθηκεύονται προσωρινά στη DNS cache. Έτσι, όταν ο χρήστης επισκεφτεί ξανά την ίδια ιστοσελίδα, ο υπολογιστής μπορεί να ανακτήσει την απαραίτητη διεύθυνση IP απευθείας από τη cache, χωρίς να χρειαστεί να επικοινωνήσει ξανά με τους DNS servers.

Η DNS cache βοηθά στην επιτάχυνση της πλοήγησης στο διαδίκτυο και μειώνει τον φόρτο στους DNS servers. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες υψηλής κίνησης στο Διαδίκτυο. Πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία καθαρισμού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η DNS cache. 

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν ιστοχώρο, ο υπολογιστής μας εκτελεί ένα DNS αίτημα για να μετατρέψει το όνομα ιστοχώρου (π.χ. www.google.com) σε μία συγκεκριμένη διεύθυνση IP. Για να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία στις μελλοντικές επισκέψεις, αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες προσωρινά στη DNS cache.

Όμως, όταν οι πληροφορίες αυτές γίνονται ξεπερασμένες ή εσφαλμένες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην πλοήγηση στο διαδίκτυο. Για αυτόν τον λόγο, η εκκαθάριση της μνήμης αυτής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει την εργασία σας και ότι δεν έχετε ανοικτές διαδικτυακές εφαρμογές, καθώς η διαδικασία αυτή θα διακόψει προσωρινά τις συνδέσεις δικτύου σας.


ΒΗΜΑΤΑ

1. Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών ως Διαχειριστής :  Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ανοίξετε τη "Γραμμή Εντολών" (Command Prompt) με δικαιώματα διαχειριστή.

- Πατήστε το κουμπί "Έναρξη" (ή Windows Key) και πληκτρολογήστε "cmd".
- Στα αποτελέσματα αναζήτησης, κάντε δεξί κλικ στο "Command Prompt" και επιλέξτε "Εκτέλεση ως Διαχειριστής" (Run as administrator).

 2. Εκτέλεση της Εντολής για Εκκαθάριση του DNS :  Έχοντας ανοίξει τη Γραμμή Εντολών ως διαχειριστής, πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή και πατήστε Enter:

ipconfig /flushdns


Μετά την εκτέλεση αυτής της εντολής, θα δείτε ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι η DNS Resolver Cache έχει εκκαθαριστεί επιτυχώς.

plaintext
Successfully flushed the DNS Resolver Cache.


3. Επαλήθευση της Εκκαθάρισης :  Για να βεβαιωθείτε ότι η εκκαθάριση έχει πραγματοποιηθεί σωστά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω εντολή για να δείτε το περιεχόμενο της DNS cache:


ipconfig /displaydns


Αν η εκκαθάριση ήταν επιτυχής, θα δείτε έναν μικρό αριθμό (ή καθόλου) καταχωρήσεων.

5.  Επανεκκίνηση των Περιηγητών

Συνιστάται να κλείσετε και να ανοίξετε πάλι τους  περιηγητές  σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν τις νέες ρυθμίσεις DNS.

Την πρώτη φορά  μετα τον καθαρισμό, που θα επισκεφτείτε ένα website ή χρησιμοποιήσετε μια online υπηρεσία, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, καθώς ο υπολογιστής σας θα χρειαστεί να εκτελέσει ξανά την DNS ανάλυση για να βρει τη διεύθυνση IP του server.

Γενικά, ο καθαρισμός της DNS cache είναι μια ασφαλής ενέργεια και αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την ανάλυση ονομάτων domain, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του.
 
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας θα έχει τις πιο πρόσφατες και σωστές εγγραφές DNS, αποφεύγοντας τυχόν προβλήματα σύνδεσης και παρατεταμένους χρόνους φόρτωσης ιστοσελίδων.

Εάν συναντήσετε περαιτέρω προβλήματα ή αν η εκκαθάριση της DNS cache δεν επιλύσει το πρόβλημά σας, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε επιπλέον βήματα όπως την επανεκκίνηση του δρομολογητή σας ή την επικοινωνία με τον πάροχο διαδικτύου σας. 

Παρ΄όλα  αυτά,  σε πολλές περιπτώσεις, ένας απλός καθαρισμός  της DNS cache μπορεί να κάνει θαύματα και να αποκαταστήσει την ομαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .