//Add More external stylesheets

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Λογοκρισία και προβλήματα ελευθερίας του λόγου στο Facebook

read

Η ελευθερία του λόγου αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές των δημοκρατικών κοινωνιών. Η έννοια αυτή προβλέπει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω του χωρίς φόβο αντιποίνων ή λογοκρισίας. 

Κι όμως, ακόμα και στον 21ο αιώνα, όπου η τεχνολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή πληροφοριών και την επικοινωνία, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αφορούν την ελευθερία του λόγου.

Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις

Εκτός από την αυθαίρετη λογοκρισία, το Facebook παλεύει επίσης, με το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων (fake news). Παρόλο που η πλατφόρμα έχει καταβάλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, πολλές φορές αυτές οι προσπάθειες οδηγούν και σε περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου. 

Οι αλγόριθμοι ενδέχεται να συγκρατούν ή να διαγράφουν περιεχόμενο που είναι αμφιλεγόμενο, αλλά όχι απαραίτητα ψευδές, προκαλώντας έτσι περιορισμούς στη δημόσια συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών.

Νομοθετικές Παρεμβάσεις και Κανονιστικές Πιέσεις

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι κανονιστικές πιέσεις αποτελούν επίσης απειλή για την ελευθερία του λόγου στο Facebook. Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο επιβάλουν κανονισμούς που απαιτούν από την πλατφόρμα να περιορίζει το περιεχόμενο που θεωρείται επικίνδυνο ή επιζήμιο. Ενώ κάποιοι από αυτούς τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι για την προστασία της κοινότητας, άλλοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τον έλεγχο της δημόσιας γνώμης και την καταστολή  της αντίθετης άποψης.


Λογοκρισία 

Η διαχείριση και ο έλεγχος του περιεχομένου στο Facebook είναι ένα από τα κύρια προβλήματα του facebook. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τόσο αλγορίθμους όσο και ομάδες ανθρώπων για να ελέγχει το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διαγραφή δημοσιεύσεων, τη λογοκρισία και τον αποκλεισμό χρηστών που θεωρούνται ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς της κοινότητας.

Οι κανόνες αυτοί συχνά είναι ασαφείς και υποκειμενικοί, οδηγώντας σε λανθασμένες ή και άδικες απαγορεύσεις. Χρήστες που εκφράζουν νόμιμες απόψεις ή κριτική ενδέχεται να βρεθούν ξαφνικά αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα, χωρίς να υπάρχει τρόπος  διεκδικήσουν την επανεξέταση της περίπτωσής τους.

Για να είμαι ποιο συγκεκριμένος, θα αναφερθώ  στην περίπτωση της ιστοσελίδας μας.  Ιδιαίτερα, τον τελευταίο χρόνο, αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα αφού το facebook  θεωρεί ότι κάποιες αναρτήσεις μας παραβιάζουν την πολιτική τους  και τις διαγράφουν.

Φυσικά έχουμε υποβάλλει ένσταση  για όλες αυτές τις περιπτώσεις και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η απάντηση είναι η εξής : 

Η δημοσίευσή σας είναι ξανά στο Facebook . Σας ζητούμε συγνώμη για το λάθος!

Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που περιμένουμε ακόμη απάντηση αν και έχει παρέλθει αρκετά μεγάλο διάστημα, και τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που έχει κατεβάσει κάποιες αναρτήσεις μας με το αόριστο σκεπτικό ότι παραβιάζουν την πολιτική του facebook  χωρίς όμως να μας διευκρινίζουν τι είναι αυτό που τους ενοχλεί. 

Επειδή  ωστόσο, ανεβάζουμε τις αναρτήσεις μας και σε άλλα Social media, το παράδοξο είναι δεν έχουμε αντιμετωπίσει έως τώρα κανένα απολύτως πρόβλημα.


Η Ελευθερία του Λόγου στο Μεταίχμιο

Η ελευθερία του λόγου στο Facebook  βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Είναι επιτακτικό να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της διασφάλισης ότι η πλατφόρμα δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση μίσους ή παραπληροφόρησης.

Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Πλατφόρμες όπως το Facebook πρέπει να επενδύσουν σε διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες, όπου οι αποφάσεις λογοκρισίας και αποκλεισμού θα είναι κατάλληλες και δικαίως αιτιολογημένες. 


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .