//Add More external stylesheets

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Πώς να αφαιρέσετε Bloatware από τα Windows: Οδηγός Βήμα-Βήμα

read

Τα λειτουργικά συστήματα Windows συνοδεύονται συχνά από προεγκατεστημένα προγράμματα τα οποία μπορεί να μην χρειάζεστε, γνωστά ως "bloatware". Αυτά τα προγράμματα καταναλώνουν πολύτιμους πόρους του συστήματος, μειώνουν την απόδοση και καταλαμβάνουν χώρο στον σκληρό δίσκο σας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε βήμα-βήμα πώς να αφαιρέσετε το bloatware από τα Windows και να βελτιώσετε την ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή σας.

Τι Είναι το Bloatware;


Το bloatware είναι λογισμικό που εγκαθίσταται προεπιλεγμένα σε ένα νέο υπολογιστή ή λειτουργικό σύστημα. Μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμαστικές εκδόσεις προγραμμάτων, προεγκατεστημένες εφαρμογές ή ακόμα και διαφημιστικό λογισμικό. Αν και μερικά από αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι χρήσιμα, πολλά είναι άχρηστα για τον μέσο χρήστη και καταναλώνουν πόρους χωρίς λόγο.

Γιατί να Αφαιρέσετε το Bloatware;

Η αφαίρεση του bloatware έχει πολλά πλεονεκτήματα:

- Βελτίωση της Απόδοσης: Με λιγότερα προγράμματα να τρέχουν στο παρασκήνιο, ο υπολογιστής σας θα λειτουργεί πιο γρήγορα.
- Αύξηση του Ελεύθερου Χώρου: Το bloatware καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στον σκληρό δίσκο σας. Η αφαίρεσή του θα απελευθερώσει χώρο για τα δικά σας αρχεία και εφαρμογές.
- Μειωμένες Ενοχλητικές Ειδοποιήσεις: Πολλά bloatware προγράμματα εμφανίζουν ενοχλητικές ειδοποιήσεις ή διαφημίσεις, που μπορούν να διακόψουν τη δουλειά σας.

Πώς να ελέγξετε  αν έχετε bloatware στα Windows


 1. Έλεγχος Προεγκατεστημένων Προγραμμάτων και Εφαρμογών

Τα Windows συχνά συνοδεύονται από προεγκατεστημένα προγράμματα και εφαρμογές που μπορεί να μην χρειάζεστε. Για να τα ελέγξετε:

1. Άνοιγμα του Πίνακα Ελέγχου
   - Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `S` και πληκτρολογήστε "Πίνακας Ελέγχου".
   - Επιλέξτε "Προγράμματα" και στη συνέχεια "Προγράμματα και δυνατότητες".

2. Επιθεώρηση της Λίστας Προγραμμάτων:
   - Περιηγηθείτε στη λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων και σημειώστε τυχόν προγράμματα που δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε.
   - Αναζητήστε προγράμματα με ονόματα που περιλαμβάνουν λέξεις όπως "Trial", "Demo", ή "Free", καθώς αυτά είναι συχνά bloatware.

3. Έλεγχος Εφαρμογών στις Ρυθμίσεις:
   - Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `I` για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.
   - Επιλέξτε "Εφαρμογές" και περιηγηθείτε στη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών.
   - Αναζητήστε εφαρμογές που δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε.

 2. Χρήση Εργαλείων Διαχείρισης Εκκίνησης (Startup)

Μερικά bloatware μπορεί να εκκινούν αυτόματα με τα Windows, επιβραδύνοντας την εκκίνηση του συστήματος. Για να ελέγξετε τα προγράμματα εκκίνησης:

1. Άνοιγμα του Task Manager:
   - Πατήστε `Ctrl` + `Shift` + `Esc` για να ανοίξετε τον Task Manager.
   - Κάντε κλικ στην καρτέλα "Startup" (Εκκίνηση).

2. Αξιολόγηση των Προγραμμάτων Εκκίνησης:
   - Ελέγξτε τα προγράμματα που εκκινούν αυτόματα με το σύστημά σας.
   - Αν δείτε προγράμματα που δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρειάζεστε, αυτά μπορεί να είναι bloatware.


4. Χρήση της Εντολής PowerShell για Έλεγχο Προεγκατεστημένων Εφαρμογών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PowerShell για να δείτε μια λίστα με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές:

1. Άνοιγμα του PowerShell:
   - Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `X` και επιλέξτε "Windows PowerShell (Διαχειριστής)".

2. Εκτέλεση Εντολής για Λίστα Εφαρμογών:
   - Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter:
Get-AppxPackage | Select Name, PackageFullName
 - Η εντολή αυτή θα εμφανίσει μια λίστα με τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας.

3. Έλεγχος της Λίστας:
   - Εξετάστε τη λίστα για εφαρμογές που δεν αναγνωρίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε.

5. Έλεγχος της Απόδοσης του Συστήματος

Αν παρατηρείτε ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί αργά, μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει bloatware που καταναλώνει πόρους. Μπορείτε να ελέγξετε τη χρήση των πόρων του συστήματος μέσω του Task Manager:

1. Άνοιγμα του Task Manager:
   - Πατήστε `Ctrl` + `Shift` + `Esc` για να ανοίξετε τον Task Manager.

2. Έλεγχος της Καρτέλας "Processes" (Διεργασίες):
   - Στην καρτέλα "Processes", ελέγξτε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη μνήμη, την CPU και τον δίσκο σας.
   - Αν δείτε προγράμματα που δεν αναγνωρίζετε και καταναλώνουν πολλούς πόρους, πιθανότατα πρόκειται για bloatware.

Αφού εντοπίσετε το bloatware, μπορείτε να προχωρήσετε στην αφαίρεση του ακολουθώντας τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω. Η αφαίρεση του bloatware θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή σας και θα ελευθερώσει πολύτιμους πόρους.

Ποιες Εφαρμογές Θεωρούνται Συνήθως Bloatware;

Δεν είναι όλες οι προεγκατεστημένες εφαρμογές bloatware, αλλά ορισμένες κατηγορίες εφαρμογών είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ως τέτοιες. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1. Δοκιμαστικές Εκδόσεις Λογισμικού (Trialware):
Πολλές φορές, νέοι υπολογιστές έρχονται με προεγκατεστημένες δοκιμαστικές εκδόσεις λογισμικού, όπως προγράμματα προστασίας από ιούς ή σουίτες γραφείου. Αν και αυτές οι εφαρμογές μπορεί να είναι χρήσιμες, συνήθως έχουν περιορισμένη διάρκεια και καταλήγουν να γίνονται ενοχλητικές αν δεν τις αγοράσετε.

2. Εφαρμογές Διαφημίσεων:
Ορισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές μπορεί να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να σας στέλνουν ειδοποιήσεις και να σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε επιπλέον λογισμικό ή υπηρεσίες.

3. Εργαλεία Διαχείρισης και Οδηγών (Driver Management Tools):
Ενώ κάποια από αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα, πολλά από αυτά είναι περιττά και επιβαρύνουν το σύστημα χωρίς να προσφέρουν πραγματική αξία.

4. Παιχνίδια και Ψυχαγωγικές Εφαρμογές:
Πολλές συσκευές έρχονται με προεγκατεστημένα παιχνίδια ή εφαρμογές ψυχαγωγίας που μπορεί να μην ενδιαφέρουν τον χρήστη. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον δίσκο και να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

5. Παραλλαγές Λογισμικού από τον Κατασκευαστή:
Πολλοί κατασκευαστές συσκευών δημιουργούν παραλλαγές γνωστών εφαρμογών, όπως προγράμματα περιήγησης ή εργαλεία διαχείρισης αρχείων. Αυτές οι παραλλαγές μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι αρχικές εκδόσεις και να προσθέτουν περιττό "φούσκωμα" στο σύστημα.

Πώς να Αφαιρέσετε το Bloatware από τα Windows

1: Χρήση της Προσθαφαίρεσης Προγραμμάτων

1. Άνοιγμα του Πίνακα Ελέγχου: Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `S` και πληκτρολογήστε "Πίνακας Ελέγχου". Στη συνέχεια, επιλέξτε τον από τα αποτελέσματα.
2. Μετάβαση στην Κατηγορία Προγράμματα: Κάντε κλικ στην επιλογή "Προγράμματα" και στη συνέχεια "Προγράμματα και δυνατότητες".
3. Εντοπισμός και Απεγκατάσταση Προγραμμάτων: Περιηγηθείτε στη λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων και εντοπίστε αυτά που δεν χρειάζεστε. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Απεγκατάσταση".

2: Χρήση των Ρυθμίσεων των Windows

1. Άνοιγμα των Ρυθμίσεων: Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `I` για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.
2. Μετάβαση στις Εφαρμογές: Επιλέξτε "Εφαρμογές" από το μενού.
3. Εντοπισμός και Διαγραφή Εφαρμογών: Στη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών, εντοπίστε το bloatware και κάντε κλικ στην επιλογή "Κατάργηση εγκατάστασης".

3: Χρήση του PowerShell για Αφαίρεση Ενσωματωμένων Εφαρμογών

Ορισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές των Windows δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα μέσω των παραπάνω μεθόδων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PowerShell.

1. Εκκίνηση του PowerShell : Πατήστε το πλήκτρο `Windows` + `X` και επιλέξτε "PowerShell (Διαχειριστής)".
 
2. Εκτέλεση Εντολών για Κατάργηση Εφαρμογών: Για να αφαιρέσετε μια προεγκατεστημένη εφαρμογή, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:
Get-AppxPackage *όνομα_εφαρμογής* | Remove-AppxPackage
Αντικαταστήστε το *όνομα εφαρμογής* με το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να καταργήσετε. Για παράδειγμα, για να αφαιρέσετε την εφαρμογή Xbox, πληκτρολογήστε:
Get-AppxPackage *Xbox* | Remove-AppxPackage
3. Επανεκκίνηση του Υπολογιστή: Μετά την αφαίρεση των εφαρμογών, συνιστάται να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

4: Χρήση Τρίτων Εργαλείων για Αφαίρεση Bloatware

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία τρίτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε το bloatware με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι:

- Revo Uninstaller: Ένα ισχυρό εργαλείο απεγκατάστασης που αφαιρεί ακόμα και τα πιο επίμονα προγράμματα και τα υπολείμματα τους.
- O&O AppBuster: Ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να αφαιρέσετε προεγκατεστημένες εφαρμογές των Windows εύκολα.

Η αφαίρεση του bloatware από τα Windows είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βελτιώσετε την απόδοση του υπολογιστή σας, να ελευθερώσετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο και να μειώσετε τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις. Ακολουθώντας τα βήματα αυτού του οδηγού, μπορείτε να καθαρίσετε το σύστημα σας και να το κάνετε πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αφαιρέσετε τα περιττά προγράμματα και να απολαμβάνετε έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό υπολογιστή.

Με την αφαίρεση του bloatware, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στην ταχύτητα και τη σταθερότητα του συστήματος σας. Αν και η διαδικασία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, με τα σωστά εργαλεία και αυτήν την καθοδήγηση, θα μπορέσετε να το επιτύχετε εύκολα.


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .