//Add More external stylesheets

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι και πώς να δημιουργήσετε το δικό σας NAS: Οδηγός για αρχάριους

read

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, οι απαιτήσεις για αποθήκευση δεδομένων αυξάνονται συνεχώς. Είτε πρόκειται για προσωπικά αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο ή για επαγγελματικά δεδομένα, η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση στα αρχεία μας είναι κρίσιμης σημασίας. Μια από τις πλέον δημοφιλείς λύσεις αποθήκευσης είναι το NAS. Αλλά τι ακριβώς είναι το NAS και πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

Σε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους, θα εξηγήσουμε τι είναι το NAS, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματά του. Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι το NAS;

Το NAS (Network Attached Storage) είναι ένας εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος που συνδέεται στο δίκτυο και επιτρέπει την αποθήκευση και κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ πολλών χρηστών. Με απλά λόγια, είναι ένας εξειδικευμένος υπολογιστής ή συσκευή που συνδέεται στο τοπικό σας δίκτυο (LAN) και προσφέρει αποθηκευτική χωρητικότητα σε όλους όσους είναι συνδεδεμένοι σε αυτό το δίκτυο.

Λειτουργία του NAS

Η βασική λειτουργία του NAS είναι να παρέχει αποθήκευση αρχείων και εύκολη πρόσβαση σε αυτά μέσω του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύετε αρχεία στον NAS και να τα ανοίγετε από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο τοπικό σας δίκτυο, όπως υπολογιστές, tablets ή smartphones.

Τα περισσότερα NAS διαθέτουν πολλαπλές θύρες USB και συμβατότητα με δίσκους HDD ή SSD, επιτρέποντας την αύξηση της χωρητικότητας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Επιπλέον, πολλά NAS προσφέρουν και προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως RAID για αντιγραφή δεδομένων και αυτοματοποιημένα backup.

Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα του NAS;

1. Εύκολη Πρόσβαση στα Δεδομένα

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του NAS είναι η δυνατότητα να έχετε **άμεση πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για οικογένειες ή μικρές επιχειρήσεις όπου πολλοί χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ίδια αρχεία.

2. Ασφάλεια Δεδομένων

Με το NAS, μπορείτε να δημιουργήσετε  αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας για να προστατευτείτε από την απώλεια αρχείων. Πολλά NAS υποστηρίζουν το RAID, το οποίο χρησιμοποιεί πολλούς σκληρούς δίσκους για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή ακόμη και στην περίπτωση βλάβης ενός δίσκου.

3. Επεκτασιμότητα

Αν οι αποθηκευτικές σας ανάγκες αυξηθούν, τα περισσότερα NAS συστήματα επιτρέπουν την προσθήκη επιπλέον σκληρών δίσκων, αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε νέο εξοπλισμό.

4. Απομακρυσμένη Πρόσβαση

Οι πιο σύγχρονες λύσεις NAS προσφέρουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης, επιτρέποντάς σας να συνδέεστε και να διαχειρίζεστε τα δεδομένα σας από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο.

5. Κοινή Χρήση Αρχείων

Το NAS είναι ιδανικό για την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ πολλών χρηστών. Για παράδειγμα, σε ένα γραφείο ή σε μια οικογένεια, όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ίδια αρχεία, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρονται με USB sticks ή email.

Πώς να Επιλέξετε το Κατάλληλο NAS για τις Ανάγκες σας

Υπάρχουν πολλοί τύποι NAS στην αγορά, και η επιλογή του κατάλληλου εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες. Εδώ είναι μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Χωρητικότητα

Σκεφτείτε τι είδους αρχεία θέλετε να αποθηκεύσετε. Αν έχετε πολλά βίντεο, φωτογραφίες ή μεγάλα αρχεία, θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο. Οι περισσότεροι NAS υποστηρίζουν πολλούς σκληρούς δίσκους και μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν και να προσθέσετε περισσότερους αργότερα.

2. RAID Συμβατότητα

Αν θέλετε μεγαλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα σας, αναζητήστε ένα NAS που υποστηρίζει RAID. Με το RAID, τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή ακόμη και αν ένας από τους σκληρούς δίσκους χαλάσει.

3. Ταχύτητα Δικτύου

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εξαρτάται από το δίκτυο σας και τις δυνατότητες του NAS. Βεβαιωθείτε ότι το NAS που θα επιλέξετε υποστηρίζει τις ταχύτητες που χρειάζεστε για να μεταφέρετε μεγάλα αρχεία γρήγορα.

 4. Λογισμικό και Χαρακτηριστικά

Ελέγξτε το λογισμικό που συνοδεύει το NAS. Πολλές λύσεις προσφέρουν φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον για τη διαχείριση των αρχείων σας καθώς και διάφορα χρήσιμα εργαλεία όπως αυτοματοποιημένα backup, συγχρονισμό δεδομένων με το cloud, και εφαρμογές για απομακρυσμένη πρόσβαση.

Ας δούμε τώρα παρακάτω τα βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός. Για το σκοπό αυτό επιλέξαμε την δωρεάν διανομή TrueNAS που διατίθεται δωρεάν.

Πριν ξεκινήσουμε με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ας δούμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο υπολογιστής που θα χρησιμοποιήσετε :


 Ελάχιστες Απαιτήσεις Υλικού για TrueNAS CORE:

1. Επεξεργαστής (CPU):
   - x86-64 αρχιτεκτονικής (64-bit).
   - Ελάχιστο: Διπύρηνος επεξεργαστής.
   - Συνιστάται: Τετραπύρηνος επεξεργαστής για καλύτερη απόδοση.

2. Μνήμη RAM:
   - Ελάχιστο: 8 GB.
   - Συνιστάται: 16 GB ή παραπάνω, ειδικά αν χρησιμοποιούνται προηγμένα χαρακτηριστικά όπως deduplication.
   - Σημείωση: Το TrueNAS χρησιμοποιεί την τεχνολογία ZFS, η οποία επωφελείται από μεγαλύτερη μνήμη RAM για caching.

3. Αποθηκευτικό Μέσο για το Λειτουργικό Σύστημα:
   - Ελάχιστο: Μία συσκευή USB ή SSD (16 GB ή μεγαλύτερη).
   - Συνιστάται: Ένα SSD για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ταχύτητα.

4. Αποθηκευτικός Χώρος για Δεδομένα:
   - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορους τύπους δίσκων (HDD, SSD) για την αποθήκευση δεδομένων.
   - Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο για τη χωρητικότητα των δίσκων δεδομένων, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο δίσκοι για την αξιοποίηση χαρακτηριστικών όπως το mirroring ή το RAID.

5. Δίκτυο:
   - Ενσωματωμένη κάρτα δικτύου Gigabit Ethernet (ή ταχύτερη).

 Προτεινόμενες Απαιτήσεις Υλικού (για καλύτερη απόδοση):

1. Επεξεργαστής (CPU):
   - Τετραπύρηνος επεξεργαστής ή καλύτερος.
   - Αν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως virtual machines (VMs) ή κρυπτογράφηση, ένας πιο ισχυρός πολυπύρηνος επεξεργαστής είναι απαραίτητος.

2. Μνήμη RAM:
   - 32 GB ή περισσότερο για βέλτιστη απόδοση με ZFS και μεγάλους όγκους δεδομένων.

3. Αποθηκευτικό Μέσο για το Λειτουργικό Σύστημα:
   - Ένα SSD είναι σαφώς προτιμότερο από ένα USB stick, για μεγαλύτερη ταχύτητα και διάρκεια ζωής.

4. Δίσκοι για Αποθήκευση Δεδομένων:
   - Παραπάνω από δύο δίσκοι για καλύτερη αξιοποίηση RAIDZ (παρόμοιο με RAID-5/6).

5. Δικτύωση:
   - Κάρτα δικτύου 10 Gigabit Ethernet (συνιστάται για ταχύτερες μεταφορές δεδομένων, ειδικά σε περιβάλλοντα με μεγάλους όγκους δεδομένων).

Με αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις, το TrueNAS μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς, αλλά για μεγάλα περιβάλλοντα ή πιο απαιτητικές εφαρμογές, ωστόσο, οι συνιστώμενες προδιαγραφές είναι προτιμότερες για καλύτερη απόδοση και σταθερότητα.

ΒΗΜΑΤΑ

1


Κατεβάστε το αρχείο iso και αφού το γράψετε σε ένα DVD, ξεκινήστε τον υπολογιστή σας.

 
2


                         
      
2. Επιλέξτε εγκατάσταση.



3. Στην επόμενη καρτέλα  επιλέξτε  και πατήστε εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Επιλέξτε το δίσκο που θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή, πατήστε Space και μετα OK για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

 

4. Στην επόμενη καρτέλα θα δείτε ένα μήνυμα ένα προειδοποίησης ότι τα δεδομένα σας στο δίσκο θα διαγραφούν. Πατήστε NAI.


5. Στην πορεία της εγκατάστασης θα σας ζητηθεί να βάλετε  τον κωδικό πρόσβασης σας στο NAS .



6. Τέλος, θα σας ζητηθεί από που να εκκινήσει, Bios, ή UEFI, ανάλογα με τον υπολογιστή που έχετε.


7. Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση αφαιρέστε το DVD και ξεκινήστε τον υπολογιστή. Πατήστε ENTER ή περιμένετε ελάχιστα δεύτερα για να ξεκινήσει η εφαρμογή. Μόλις  τρέξει η εφαρμογή
θα δείτε την παρακάτω καρτέλα.



Αντιγράψτε την IP στο πεδίο διεύθυνσης στο browser σας  ( σε άλλο υπολογιστή)  και πατήστε ENTER. (Αγνοείστε το μήνυμα ασφαλείας) που θα δείτε και  κάντε login.

8. Ως όνομα χρήστη  πληκτρολογήστε root και κωδικό, αυτόν που βάλατε κατά την εγκατάσταση του λογισμικού.


9. Από εκεί και μετά μπήκατε πλέον στο μενού της εφαρμογής.  Το μόνο που μένει πλέον είναι να κάνετε  κάποιες βασικές ρυθμίσεις, όπως το να προσθέσετε   επιπλέον σκληρούς δίσκους αλλά και να καθορίσετε τους χρήστες που θα έχουν  χρήστες πρόσβαση στο περιεχόμενο.


Αν θέλετε να πειραματίστε μέχρι να μάθετε καλά τις λειτουργίες του, μπορείτε  πριν τον εγκαταστήσετε σε υπολογιστή να το τρέξετε μέσω κάποιας εικονικής μηχανής, όπως το VMware Workstation Pro, ή το  VirtualBox  που διατίθεται μάλιστα και δωρεάν. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές στο τέλος της εγκατάστασης επιλέξτε  Boot via Bios ( βήμα 6) διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη εφαρμογή που θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα ισχυρό οικιακό και όχι μόνο διακομιστή για τις ανάγκες σας. Η υλοποίηση είναι πολύ απλή, με την προϋπόθεση να έχετε έστω κάποια μικρή εμπειρία σε τέτοιου είδους εφαρμογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .