//Add More external stylesheets

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Tips και κόλπα για να γίνετε master στο windows command prompt

read


Το Windows Command Prompt, γνωστό και ως CMD, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Αν και μπορεί να φαίνεται περίπλοκο για τους αρχάριους, η γνώση των σωστών εντολών και κόλπων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας και να εκτελέσετε εργασίες που θα ήταν δύσκολες ή χρονοβόρες μέσω των παραδοσιακών γραφικών διεπαφών χρήστη (GUI). Στο σημερινό μας  το άρθρο, θα σας  αποκαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα  tips και κόλπα για να γίνετε master στο Windows Command Prompt.


1. Άνοιγμα του CMD ως Διαχειριστής


Πολλές από τις εντολές στο Command Prompt απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή για να εκτελεστούν σωστά. Για να ανοίξετε το CMD ως διαχειριστής:

- Πατήστε το πλήκτρο Windows και πληκτρολογήστε "cmd".
- Κάντε δεξί κλικ στην εφαρμογή Command Prompt και επιλέξτε Εκτέλεση ως Διαχειριστής.
  
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση Ctrl + Shift + Enter αφού πληκτρολογήσετε "cmd" στο μενού Έναρξης.

2. Xρήση της Εντολής `ipconfig` για Δικτυακές Πληροφορίες 


Η εντολή `ipconfig` είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με το δίκτυό σας. Αν θέλετε να δείτε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας, τον τύπο δικτύου ή άλλες πληροφορίες για το τοπικό σας δίκτυο:
ipconfig
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, όπως διευθύνσεις DNS και MAC, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή:
ipconfig /all

3. Εκκαθάριση της Οθόνης με την Εντολή `cls`

Αν το Command Prompt γεμίσει με πολλές γραμμές κειμένου και θέλετε να καθαρίσετε την οθόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή `cls`:
cls
Αυτή η εντολή θα καθαρίσει την οθόνη και θα σας δώσει ένα νέο, καθαρό παράθυρο CMD. 4. 

4.Πλοήγηση στους Φακέλους με την Εντολή `cd` :

Η εντολή `cd` σας επιτρέπει να πλοηγηθείτε μέσα στους φακέλους του συστήματός σας. Για παράδειγμα, για να μεταβείτε στον φάκελο C:\Users\ΌνομαΧρήστη\Documents, πληκτρολογήστε: cd C:\Users\ΌνομαΧρήστη\Documents Για να επιστρέψετε έναν φάκελο πίσω, χρησιμοποιήστε:
cd ..

5. Δημιουργία και Διαγραφή Φακέλων με τις Εντολές `mkdir` και `rmdir`:

 Για να δημιουργήσετε έναν καινούριο φάκελο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή `mkdir` (make directory). Για παράδειγμα:
mkdir Νέος Φάκελος
Για να διαγράψετε έναν φάκελο, χρησιμοποιήστε την εντολή `rmdir` (remove directory): rmdir Φάκελος Αν ο φάκελος περιέχει αρχεία, μπορείτε να τον διαγράψετε με την εντολή:
rmdir /S Φάκελος
Αυτό θα διαγράψει τον φάκελο και όλα τα αρχεία που περιέχει.

6. Χρήση της Εντολής `echo` για Δημιουργία Αρχείων Κειμένου:

Η εντολή `echo` μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε γρήγορα αρχεία κειμένου. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αρχείο κειμένου με το όνομα "notes.txt" και να προσθέσετε το κείμενο "Γεια σας!", μπορείτε να το κάνετε με την εξής εντολή:
echo Γεια σας! > notes.txt
Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο με το περιεχόμενο "Γεια σας!". Αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον κείμενο στο αρχείο χωρίς να διαγράψετε το υπάρχον περιεχόμενο, χρησιμοποιήστε το σύμβολο `>>`:
echo Αυτό είναι νέο κείμενο >> notes.txt

7. Αυτόματη Συμπλήρωση Διαδρομών με το Πλήκτρο Tab :

 Όταν πληκτρολογείτε διαδρομές αρχείων ή φακέλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Πλήκτρο Tab για να συμπληρώσετε αυτόματα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσετε `cd C:\Prog`** και πατήσετε Tab , το CMD θα συμπληρώσει αυτόματα τη διαδρομή C:\Program Files (αν υπάρχει). 

Αυτό το κόλπο σας γλιτώνει χρόνο και μειώνει τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση μεγάλων διαδρομών.

8. Έλεγχος και Διόρθωση Σφαλμάτων στο Δίσκο με την Εντολή `chkdsk` :

Η εντολή `chkdsk` σαρώνει τον σκληρό σας δίσκο για σφάλματα και μπορεί να τα διορθώσει. Για να εκτελέσετε έναν έλεγχο και να διορθώσετε προβλήματα, πληκτρολογήστε:
chkdsk C: /f 
Αυτό θα ελέγξει τον δίσκο C: και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα. Αν θέλετε να ελέγξετε άλλον δίσκο, αντικαταστήστε το C:με το γράμμα του αντίστοιχου δίσκου.

9. Aλλαγή Χρώματος Κειμένου στο CMD : 

Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου και του φόντου στο CMD χρησιμοποιώντας την εντολή `color`. Για παράδειγμα:
color 0A
Αυτό θα αλλάξει το φόντο σε μαύρο και το κείμενο σε πράσινο. Το 0 αντιπροσωπεύει το μαύρο φόντο και το A είναι το πράσινο κείμενο. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων με τους αντίστοιχους κωδικούς:  0: Μαύρο ,1 Μπλε,  2 Πράσινο, 3 Γαλάζιο, 4 Κόκκινο, 5: Μωβ,  6 Κίτρινο, 7 Λευκό.


10. Χρήση της Εντολής `tasklist` για Διαχείριση Διεργασιών

 Η εντολή `tasklist` σας δείχνει μια λίστα με όλες τις διεργασίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας, παρόμοια με την Εργαλειοθήκη Διεργασιών (Task Manager). Για να δείτε όλες τις ενεργές διεργασίες, πληκτρολογήστε:
tasklist

10.Αν θέλετε να τερματίσετε μια διεργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή `taskkill`:

taskkill /F /PID [αριθμός_PID]
Αντικαταστήστε το [αριθμός_PID] με τον αριθμό της διεργασίας (PID) που θέλετε να τερματίσετε, τον οποίο θα βρείτε στη λίστα που εμφανίζεται με την εντολή tasklist. 

11. Προσαρμογή του Παραθύρου CMD :

 Μπορείτε να προσαρμόσετε το παράθυρο του CMD όπως επιθυμείτε: 
 - Δεξί κλικ στην μπάρα τίτλου και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties). 
- Από το μενού, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος γραμματοσειράς, το χρώμα του φόντου και άλλες επιλογές που θα κάνουν την εμπειρία σας πιο ευχάριστη. 

12. Εκκίνηση Πολλαπλών Εντολών σε Μία Γραμμή:

Μπορείτε να εκτελέσετε πολλές εντολές σε μία γραμμή χρησιμοποιώντας τον χαρακτήρα `&&`. Για παράδειγμα, αν θέλετε να εκτελέσετε δύο εντολές, όπως mkdir και cd , μπορείτε να το κάνετε ως εξής:
mkdir ΝέοςΦάκελος && cd ΝέοςΦάκελος
Αυτό θα δημιουργήσει τον φάκελο και θα σας μεταφέρει σε αυτόν.

Συνοψίζοντας, το Windows Command Prompt είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να αυτοματοποιήσετε και να απλοποιήσετε πολλές καθημερινές εργασίες. Με τα παραπάνω tips και κόλπα, μπορείτε να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας και να γίνετε master στο CMD. Αξιοποιήστε τη δύναμη του CMD για να εκτελείτε εργασίες πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια!


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .