//Add More external stylesheets

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Οι υπερβολικές απαιτήσεις των windows 11: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

read


Σήμερα θα μιλήσουμε  για τα Windows 11 και όλο αυτό το χαμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις απαιτήσεις του συστήματος. Πολλοί λένε ότι η Microsoft το παράκανε αυτή τη φορά, και ξέρετε κάτι; Ίσως να έχουν και δίκιο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα Windows 11 ανακοινώθηκαν με πολλές φανφάρες και υποσχέσεις για ένα πιο σύγχρονο, ασφαλές και φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό σύστημα. Ωραία όλα αυτά, αλλά όταν η Microsoft άρχισε να αποκαλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος, πολλοί χρήστες έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Πρώτα απ' όλα, έχουμε την απαίτηση για επεξεργαστή 8ης γενιάς Intel Core ή νεότερο (ή αντίστοιχο AMD). Αυτό σημαίνει ότι υπολογιστές μόλις 3-4 ετών μπορεί να μην είναι συμβατοί. Σοβαρά τώρα; Δηλαδή, ένας υπολογιστής που αγόρασες πριν λίγα χρόνια και λειτουργεί μια χαρά, ξαφνικά θεωρείται "παλιός" για τα νέα Windows; Αυτό είναι λίγο υπερβολικό, δε νομίζετε;

Μετά έχουμε το θέμα της μνήμης RAM. Τα Windows 11 απαιτούν τουλάχιστον 4GB RAM. Οκ, αυτό δεν είναι και τόσο τρελό, αλλά αν θέλεις να έχεις μια καλή εμπειρία χρήσης, καλύτερα να έχεις τουλάχιστον 8GB. Και πάλι, για πολλούς παλαιότερους υπολογιστές, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα.

Αλλά το πραγματικό "αγκάθι" είναι η απαίτηση για TPM 2.0 (Trusted Platform Module). Αυτό είναι ένα chip ασφαλείας που πολλοί παλαιότεροι υπολογιστές απλά δεν έχουν. Η Microsoft λέει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του συστήματος, αλλά πολλοί χρήστες και ειδικοί αμφισβητούν αν είναι πραγματικά τόσο σημαντικό.

Και μην ξεχνάμε το UEFI με υποστήριξη Secure Boot. Αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που πολλοί παλαιότεροι υπολογιστές δεν έχουν. Ναι, καταλαβαίνω ότι η Microsoft θέλει να αυξήσει την ασφάλεια, αλλά αυτό αποκλείει πολλούς χρήστες από τη δυνατότητα αναβάθμισης.

Η Microsoft έχει κάποιους καλούς λόγους για αυτές τις απαιτήσεις. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον και να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες. Αλλά ο τρόπος που το κάνουν είναι λίγο... απότομος, για να το πω ευγενικά.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι απαιτήσεις αφήνουν εκτός παιχνιδιού πολλούς χρήστες. Άνθρωποι που έχουν απόλυτα λειτουργικούς υπολογιστές, που κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά με τα Windows 10, ξαφνικά βρίσκονται να μην μπορούν να αναβαθμίσουν. Και αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά  και δαπανηρό.

Φανταστείτε να είστε μια μικρή επιχείρηση με 10-20 υπολογιστές. Ξαφνικά, σας λένε ότι πρέπει να αγοράσετε καινούργιο εξοπλισμό για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νέο λειτουργικό σύστημα. Αυτό δεν είναι και το πιο ευχάριστο νέο, ειδικά σε μια εποχή που πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Βέβαια, η Microsoft έχει πει ότι τα Windows 10 θα υποστηρίζονται μέχρι το 2025. Αυτό δίνει κάποιο χρόνο στους χρήστες να προσαρμοστούν. Αλλά και πάλι, είναι λίγο σαν να σου λένε "Κοίτα, έχεις λίγο χρόνο ακόμα πριν σε αναγκάσουμε να αγοράσεις καινούργιο υπολογιστή". Δεν είναι και το πιο φιλικό μήνυμα, έτσι δεν είναι;

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι τρόποι να παρακάμψεις αυτές τις απαιτήσεις. Αλλά αυτό έρχεται με προειδοποιήσεις ότι μπορεί να μη λαμβάνεις ενημερώσεις ασφαλείας και ότι ο υπολογιστής σου μπορεί να μην είναι "επίσημα υποστηριζόμενος". Δηλαδή, μπορείς να το κάνεις, αλλά με δική σου ευθύνη.  Διαβάστε για το πώς σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ)

Όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει αρκετή σύγχυση και απογοήτευση στην κοινότητα των χρηστών. Πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να αναβαθμίσουν, ή αν είναι καλύτερα να μείνουν με τα Windows 10 μέχρι να χρειαστεί να αγοράσουν νέο υπολογιστή.

Και ξέρετε κάτι; Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο για πολλούς χρήστες. Τα Windows 10 είναι ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Δεν υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσεις σε Windows 11, ειδικά αν ο υπολογιστής σου δεν πληροί τις απαιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει κάποιους χρήστες να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις. Μερικοί σκέφτονται να δοκιμάσουν Linux, για παράδειγμα, το οποίο συχνά έχει χαμηλότερες απαιτήσεις υλικού και μπορεί να δώσει νέα ζωή σε παλαιότερους υπολογιστές.

Τελικά, το θέμα είναι ότι η Microsoft πήρε μια αρκετά τολμηρή απόφαση με τις απαιτήσεις των Windows 11. Ναι, υπάρχουν κάποια οφέλη σε αυτή την προσέγγιση, όπως αυξημένη ασφάλεια και καλύτερη απόδοση. Αλλά το κόστος είναι ότι πολλοί χρήστες αισθάνονται αποκλεισμένοι και αναγκασμένοι να κάνουν αναβαθμίσεις που μπορεί να μην είναι έτοιμοι ή πρόθυμοι να κάνουν.

Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η στρατηγική θα αποδειχθεί επιτυχημένη για τη Microsoft. Προς το παρόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τις απαιτήσεις, να ελέγξουμε αν οι υπολογιστές μας είναι συμβατοί, και να πάρουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες.

Και θυμηθείτε, δεν υπάρχει βιασύνη. Τα Windows 10 θα είναι εδώ για αρκετό χρόνο ακόμα. Οπότε, πάρτε το χρόνο σας, σκεφτείτε τις επιλογές σας, και μην αφήσετε τη Microsoft να σας πιέσει να κάνετε κάτι που δεν είστε έτοιμοι να κάνετε. Στο κάτω-κάτω, ο υπολογιστής είναι δικός σας, και εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

 Οι Ελάχιστες Απαιτήσεις των Windows 11


- Επεξεργαστής: Διπύρηνος επεξεργαστής 64-bit με ταχύτητα 1 GHz ή μεγαλύτερη.
- Μνήμη RAM: Τουλάχιστον 4 GB.
- Αποθηκευτικός Χώρος: 64 GB ή περισσότερο.
- Κάρτα Γραφικών: Συμβατή με DirectX 12 ή νεότερη έκδοση.
- Οθόνη: Ένδειξη HD (720p) με διαγώνιο μεγαλύτερη από 9 ίντσες.
- TPM 2.0: Απαραίτητη υποστήριξη για το Trusted Platform Module (TPM) 2.0.
- Secure Boot: Το σύστημα θα πρέπει να υποστηρίζει Secure Boot.

Οι απαιτήσεις για το TPM 2.0 και το Secure Boot έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πολλοί υπολογιστές, ακόμη και πιο πρόσφατοι, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.



 Λύσεις για Χρήστες με Παλαιότερους Υπολογιστές

 1. Παραμονή στα Windows 10

Τα Windows 10 θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τη Microsoft μέχρι τον Οκτώβριο του 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα Windows 10 χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλεια ή την απόδοση, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα

2. Αναβάθμιση Υλικού

Για όσους επιθυμούν να περάσουν στα Windows 11, η αναβάθμιση υλικού είναι μια επιλογή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά ενός νέου υπολογιστή ή την αναβάθμιση συγκεκριμένων εξαρτημάτων, όπως ο επεξεργαστής ή η μητρική πλακέτα, ( με τα λάπτοπ τί  γίνεται ;) ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις του νέου λειτουργικού.

3. Ανεπίσημες Λύσεις για Εγκατάσταση

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να εγκατασταθούν τα Windows 11 σε μη συμβατούς υπολογιστές, παρακάμπτοντας τις απαιτήσεις για TPM και Secure Boot και πιστεύω ότι είναι ο πιό ενεδεδειγμένος τρόπος για να το κάνετε ειδικα αν έχετε αντικειμενικά ένα καλό υπολογιστή. 

 Συμπέρασμα: Είναι Πραγματικά Υπερβολικές οι Απαιτήσεις των Windows 11;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απαιτήσεις των Windows 11 είναι πιο αυστηρές από οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση των Windows. Ο στόχος της Microsoft είναι να βελτιώσει την ασφάλεια και την απόδοση, αλλά αυτό έρχεται με ένα κόστος για τους χρήστες που δεν διαθέτουν σύγχρονο υλικό.

Για πολλούς, οι απαιτήσεις μπορεί να φαίνονται υπερβολικές ειδικά αν δεν έχουν ανάγκη για τα επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας που προσφέρουν τα Windows 11. Από την άλλη πλευρά, η έμφαση στην ασφάλεια και η σταδιακή εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων σημαίνει ότι η τεχνολογία πρέπει να προχωράει, και οι χρήστες θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 
Αλλά ας μην ξεχνάμε και το θέμα του κόστους. Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η αγορά ενός καινούριου υπολογιστή δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν εύκολα. Οπότε, οι υψηλότερες απαιτήσεις των Windows 11 μπορεί να δημιουργήσουν ένα είδος "ψηφιακού χάσματος", όπου κάποιοι θα μείνουν πίσω απλά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.

Τελικά, το αν οι απαιτήσεις των Windows 11 είναι υπερβολικές ή όχι εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός. ( Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι απαράδεκτες ) . Ωστόσο, για κάποιον που αγόρασε υπολογιστή τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα δεν είναι. Για κάποιον που έχει έναν παλιότερο αλλά λειτουργικό υπολογιστή, μπορεί να φαίνονται υπερβολικές.

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε πίσω τα παλιά συστήματα. Αλλά το ερώτημα είναι: πότε είναι η σωστή στιγμή για να γίνει αυτό; Και ποιος αποφασίζει; Η Microsoft προφανώς πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά πολλοί χρήστες διαφωνούν.

Ίσως η λύση θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις των Windows 11 - μια "πλήρης" έκδοση με όλες τις νέες λειτουργίες για τα πιο σύγχρονα συστήματα, και μια πιο "ελαφριά" έκδοση για παλιότερους υπολογιστές. Έτσι, οι χρήστες θα είχαν την επιλογή να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση στο αν οι απαιτήσεις των Windows 11 είναι υπερβολικές ή όχι. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - τεχνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και προσωπικούς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Και ποιος ξέρει; Ίσως η Microsoft να ακούσει τις φωνές των χρηστών και να κάνει κάποιες αλλαγές στο μέλλον. 

Τελικά, αν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας, τα Windows 10 παραμένουν μια εξαιρετική επιλογή . Αν όμως αποφασίσετε να κάνετε το βήμα προς τα Windows 11, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσετε την αναβάθμιση του υλικού σας για να απολαύσετε όλα τα νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει το νέο λειτουργικό σύστημα.


Ακολουθήστε μας στο Google News



Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .